Automatická kresba

Automatická anebo také i intuitivní kresba patří do kategorie moderního a současného umění. Jde o techniku kresby, která vzniká za změněného stavu vědomí, kdy si výtvarník nechá vést svým podvědomím bez hlubších úvah o tom, co by měl kreslit.

Za průkopníka této techniky je považován francouzský malíř André-Aime-René Masson a pak také i anglický umělec Austin Osman Spare, který tvořil stejným způsobem ve stejné době. Kromě těchto dvou však automatickou kresbu při svém tvoření užívala i řada dalších umělců, jako třeba Salvador Dalí, Jean Arp, André Breton, Picasso nebo Joan Miró.

U automatické kresby neexistují žádná pravidla. Nejde o kreslení spojené s racionálním myšlením. Takováto kresba však není pouze uměním, hodně vypovídá i o tom, co se honí naší mysli a jak na tom je naše psychika. Rozboru takové kresby se pak věnoval Sigmund Freud, který se zajímal o vědomí a podvědomí. A nutno říct, že jeho teorii automatická kresba dost významně ovlivnila.

Co k automatické kresbě potřebujete?

  • Velký arch papíru a nějaké ty tužky, fixy či pastelky. Pokud chcete, malovat můžete i štětcem. Nic není zakázáno. Kreslit můžete i na plachtu přes celou stěnu. Je to jen na vás. Na vašich pocitech. Malovat můžete oběma rukama i opačnou ruku, kterou obvykle nekreslíte. Nechte se vést svým podvědomím. Kreslit můžete klidně i se zavřenýma očima.

  • Dříve než se pustíte do automatického kreslení není zapotřebí navštěvovat nějaké kurzy, je však nutné absolvovat krátkou asi deseti minutovou meditaci spojenou s dechovým cvičením anebo trochou jógy spojenou s pozdravem Slunci. Přípravu nahradí i krátká energická procházka.

  • Automatická kresba je skvělý rituál, který vám pomůže odpoutat se od vašeho hektického života plného stresu. Naučí vaše tělo přeřadit na volnější výkon, uvolní jej a pomůže vám vyčistit si hlavu. Jde o skvělé relaxační cvičení.

  • Jde o skvělý zdroj nápadů, probouzí mozek, podporuje naše touhy, podporuje intuici, kreativitu a estetické cítění.

  • Pro dobrý detox je dobré kreslit každý den tak 20 minut.

30 denní challenge

Pro začátek začněte s něčím jednodušším. Pokud jste automatickou kresbu nevyzkoušeli, zkuste 30 denní challenge. Jde v současnosti o velmi oblíbenou aktivitu, která nám má pomoci překonat naši pohodlnost a něčemu nás naučit. Malůvky vám po 30 dnech odhalí nejen vaše já, ale i to, jakou máte tvůrčí mysl a styl.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Renáta - Věštírna a věštění budoucnosti

Znamení Lev
Specializace Magie, tarotové karty, kyvadlo
Zaměření Věštění budoucnosti

Otevřte dveře k bráně osudu, zastavte se a hleďte na Váš budoucí život. Mé jméno je Renáta a věštění budoucnosti a pomoc lidem je pro mne životním posláním. Společně nahlédneme do Vaší blízké i vzdálenější budoucnosti.

Zašlete mi SMS ve tvaru ESOTERIKA datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60

Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60

Zašlete mi SMS ve tvaru ESOTERIKA datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60

Moje stránka, otázky a ohlasy

Podobné články

Pravda o hvězdách: někdy se v rozmaru zapomenou

Narodili jste se ve znamení Kozoroha a pojali jste za životního partnera Pannu, a přesto vám to skřípe? Nerozumíte si se Lvem, ale hvězdy vám řekly, že vám to bude klapat? Je zde více aspektů nežli jeden, který je uveden v každém magazínu nebo webu. Láska přece není matematický vzorec, abyste po přidání dvou hodnot měli ihned výsledek! Hvězdy vás sice předurčí tomu nebo onomu znamení, ale váš ascendent může doslova způsobit alergii na údajně nejvhodnějšího partnera.

Věštění z křišťálové koule

Na našich stránkách jsme psali o těch nejrůznějších věšteckých metodách, jen o věštění z křišťálové koule prozatím nepadlo zatím ani slovo. Dnes to změníme, protože si jsme vědomi, že věštění z křišťálové koule je lákavým pohledem do budoucnosti. Pravda, i když k němu můžeme použít jakýkoliv zrcadlový povrch, křišťálová koule a zrcadlo je k tomuto aktu přeci jen nejlepší.