Tajemství bezu

Černý bez patří k významným tuzemským léčivým rostlinám, jimž se přikládá i magická moc. Zajímavé u nich je, že se usadí pouze tam, kde se jí to samotné líbí. Zahradníci jej proto kupodivu dnes moc nemají rádi. V minulosti tomu však bylo úplně jinak. Inu, ne nadarmo se říkalo: “Před heřmánkem smekni a před bezem klekni”. Jde o lék proti devíti nemocem a v minulosti byl považován za bylinu magickou.

Bez černý poznáte snadno, je to totiž ohromný keř, který někdy přerůstá až v strom, který zkrášluje své okolí svými květy a pak svými plody. Rozkvétá v květnu a v červnu výraznými krémově bílým květy, které omamně voní. Po odkvětu se z květů vyvinou drobné kuličky, které na podzim dozrávají do temně vínové barvy. Na bobulkách si pak v zimě s oblibou pochutná nejen ptactvo. I když právě oni rozšiřují semínka po okolí.

Léčivé účinky bezu

To, že je bez léčivý, se ví už od pravěku. Lidé jej sušili a spolu s medem a citronem připravovali jako lék proti nachlazení. Čaj totiž účinně vyvolává pocení a snižuje teplotu. Příznivě rovněž působí na dýchací cesty, kde usnadňuje odkašlávání. Bez rovněž detoxikuje. Bezové květy pak napomáhají v boji proti dně, vysoké hladině kyseliny močové, při problémech spojených s močovými cestami a otoky. Bezový čaj odvodňuje, snižuje krevní tlak a upravuje zažívání. Kromě toho všeho, co jsme již zmínili, jsou rovněž připisovány pozitivní účinky na křečové žíly, bolesti hlavy, obličeje, zubů a uší. Snižuje nervové bolesti, bolesti trojklanného nervu a také ničí i baktérie. Užívá se i k obkladům při bolestech zad, vyhřezlé meziobratlové ploténky a ischiasu. Bezové plody je možno používat pouze po tepelné úpravě anebo sušené. Jinak jsou stejně jako kořeny, kůra a listy jedovaté. Při správném užití působí plody analgeticky a pozitivně na trávicí systém.

Využití

Možná jste to nevěděli, ale květenství je možno namáčet do těstíčka a smažit ho podobně jako květák. Tomuto jídlu se říkalo kosmatice. Z květů se také vyrábí i bezová šťáva nebo sirup. Jejím kvašením pak vzniká osvěžující limonáda. Ze sušených květů se pak dělá léčivý čaj. Z bezinek, tedy plodů bezu, se pak vyrábí sirup, marmeláda, likér a víno.Farmacie má zájem především o květy, které také vykupují.

Magie bezu

Naši předkové měli k bezovým keřům ohromný respekt. Netroufali si je pokácet. Byl vnímán jako ochránce domu a rodiny. Dokázal prý člověka zbavit jakékoli choroby. Kdo bezový keř bezdůvodně odstranil, toho potkalo velké neštěstí. Pokud už to bylo nezbytné, měli keř odprosit v kleče modlitbou. Keltové věřili, že je černý bez tvoří bránu do jiného světa a také i místo, kde se ukrývají víly. Bezové větvičky se tradičně užívaly k různým obřadům, a to i k těm pohřebním, napříč celou Evropou. Na bezovém keři se prý oběsil také Jidáš. Z bezového dřeva se vyrábí hudební nástroje. Hra na ně pak prý pozitivně působí na lidskou psychiku. Dříve tradičně novomanželé dostával vždy jednu rostlinku bezu jako svatební dar.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Renáta - Věštírna a věštění budoucnosti

Znamení Lev
Specializace Magie, tarotové karty, kyvadlo
Zaměření Věštění budoucnosti

Otevřte dveře k bráně osudu, zastavte se a hleďte na Váš budoucí život. Mé jméno je Renáta a věštění budoucnosti a pomoc lidem je pro mne životním posláním. Společně nahlédneme do Vaší blízké i vzdálenější budoucnosti.

Zašlete mi SMS ve tvaru ESOTERIKA datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60

Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60

Zašlete mi SMS ve tvaru ESOTERIKA datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 60

Moje stránka, otázky a ohlasy

Podobné články

Místa s pozitivní energií

Jistě se vám již někdy stalo, že jste přišli na nějaké místo a pocítili něco zvláštního. Někdy je to mrazení, někdy místo doslova bere dech, cítit můžete i chvění nebo vibraci. Dané místo vás uklidňuje, uvolňuje, nabíjí, dává vám pocit harmonie, naplňuje vás pocitem štěstí, hřeje vás nebo vám umožňuje zažít pocit euforie. Jde o místo plné spirituality, kreativity, inspirace. Je to místo s pozitivní energií.

Bachovy esence

Bachovy květové esence jsou alkoholové roztoky esencí z květů mnohokrát naředěné. Jde o léčivý produkt homeopata Edwarda Bacha, který tvrdil, že i v květech je možno nalézt léčivé účinky rostliny. Hluboce se této myšlence věnoval a vyvíjel homeopatické produkty, které obsahují 50:50 vody a líh (25-40%). Vlastně se jedná o prapůvodní podobu tinktur.

TAJEMNÁ MÍSTA V TUZEMSKU: NAVŠTIVTE MÍSTA JAKO Z HORORU 2.

JIHLAVSKÉ PODZEMÍ

O vzniku jihlavských katakomb se toho mnoho neví. Mají délku přes 25 km a řadí se ke druhým nejdelším v republice. Do povědomí široké veřejnosti je vnesl reportér, novinář a spisovatel Stanislav Motl. Osobně se tenkrát vydal do podzemí, aby přišel na kloub podivným událostem a jevům, které se tam mají odehrávat s přesnou pravidelností. Popsal to tenkrát takto: „Stále čekám, až se něco začne dít. A najednou mě nějaká neznámá síla přimrazí k zemi. Nejsem schopen udělat jediný krok, proboha… To přece není možné! No ano, je to stín. Ten stín se hejbe! Tahle slova, která mi jdou samovolně z úst, zachytí kamera. Já teď opravdu vidím lidský stín – ale je to opravdu člověk? Vidím vysokou postavu jako by v kápi. Má podivně hranatou hlavu, pořád stojím jako přimrazený. Ještě před několika hodinami jsem měl pocit, že mě nic nemůže vyvést z rovnováhy. A najednou cítím, jak mi po zádech stékají krůpěje potů.“ Tyto katakomby, vzniklé ražbou stříbra, dodnes zůstávají opředeny tajemstvími.

Swarodaya - Swara joga

Swarodaya je starobylý sanskrtský tantrický text, který představuje Swaru jógu. Ta je úzce spjata s dechem. Jóga je praktikována již po dlouhá staletí indickými jogíny a jejím účelem je, udělat život smysluplnější a naplňující. Swara jóga je založena na přirozeném rytmu dýchání. Pomáhá pozvednout lidi na duchovní i materialistické úrovni.