HOMEOPATIE V BARVÁCH: ZELENÁ
Patří mezi nejrozšířenější nápoje světa, dopřávají si jej chudáci i zámožní průmyslníci, také politici a sportovci. Kult čaje je starobylý a nikdo přesně neví, kam až sahají jeho kořeny, obecně se odhaduje, že je znám lidstvu více než 5000 let nazpět. Mezi pěstitelské velmoci se řadí samozřejmě Čína, Japonsko, Indie, ale i Pákistán, Srí Lanka nebo africká Keňa. Čajovník jako rostlina se rozšířila prakticky po celém světě a byla přirozeným vývojem i cíleným křížením modifikována do obrovského množství druhů. Tento nápoj vzniká sběrem a následným zpracováním čajových lístků a právě forma zpracování nás bude zajímat.
Nepodceňujte přípravu
Pokud chcete zachovat vše, kvůli čemu jste se právě pro konzumaci zeleného čaje, mějte na paměti, že jej v žádném případě nezaléváme vroucí vodou. Došlo by k okamžitému zničení mnoha prospěšných látek, které dělají zelený čaj výjimečným mezi ostatními druhy. Ideální teplota je 60-80 °C, což odpovídá asi dvěma minutám po dostátí od bodu varu. Doba louhování je určená chutí, které chcete dosáhnout, dále pak také samotným typem čaje – může se pohybovat od několika sekund až do řádů minut.
Proč dát čaji zelenou
Obecně se o zeleném čaji hovoří jako o antioxidantu. Hrozba rakoviny v moderním světě je skutečně velmi rozšířená a jde o bolestivé a smrtelné onemocnění. Lze proti němu využít prevence, ale riziko nelze nikdy úplně minimalizovat, můžeme pouze snížit pravděpodobnost výskytu rakovinných buněk v těle. Nejen rakovina je ale nemocí, před níž nás může pomoci ochránit právě zelený čaj. Věda se domnívá, že je také významným pomocníkem při revmatické artritidě. Extrakt ze zeleného čaje může být rovněž nápomocen při léčbě kůže. Na Srí Lance je aplikován dokonce na místa pobodaná hmyzem.
Populární druhy zelených čajů
Z Čajů čínských je všeobecně nejznámější Gunpowder, v čínštině Zhu Cha. Pěstuje se po celé Číně a nejen tam. Jeho zpracování probíhá sušením na rozžhavených pánvích. Sencha je zase nejpopulárnějším čajem v Japonsku, pije se ráno i při konzumaci oběda. Na rozdíl od Gunpowderu je tepelných zdrojem u jeho zpracování horká voda a pára.
Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)
Znamení |
Vodnář |
Specializace |
Magie, tarot, hvězdy, kyvadlo |
Zaměření |
Osobní horoskop na celý rok |
Zajímají Vás události, jež čekají právě Vás v tomto pro mnohé možná obtížném roce? Jmenuji se Regína a s pomocí horoskopu určíme štastné i méně štastné okamžiky, které Vás v tomto roce čekají. Říká se, že štěstí přeje připraveným, buďte i Vy připraveni na svoji budoucnost a Váš život se stane jednodušším.
Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zašlete mi SMS ve tvaru VESTIT datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60
Moje stránka, otázky a ohlasy
Podobné články
Guna, to je v doslovném překladu provaz. Existují tři kvality hmotné přírody, které člověka k přírodě poutají jako 3 silné provazy. V sanskrtu je pak slovo guna vykládáno jako energie anebo stav bytí.
Konzumujete ji jako zavařeninu i prostou přílohu nebo v podobě salátu. Její červená až fialová barva fascinovala lidstvo už před věky. Řeč je samozřejmě o červené řepě. Obsahuje vitamín E, který je blahodárným prvkem působící hojivě na kůži a pomáhá udržovat krásu pokožky. Obyvatelé středomoří její šťávy využívali k ošetřování pokožky v medicíně i v lazebnictví. Nejen tam však měla a má své místo.
Vzdušná znamení berou jídlo jako rituál: jeho účel je sice v jádru světský, ale ve skutečnosti jej vnímají i jako prostředek pro setkávání a utužování dobrých vztahů. Nelze jim vyloženě vytknout, co jedí špatně ani určit přímo vhodné a vyloženě prospěšné potraviny. Vodnáři, Blíženci a Váhy jak bysmet jedí totiž úplně všechno.
Babičky ji používali do koláčů, knedlíku nebo jako zavařeninu: brusnice borůvka je rozená léčitelka. Dříve měla i své místo mezi alkoholickými nápoji: vinaři z jejich plodů vyráběli víno. Její použití v kuchyni je známo snad všem, především díky nejrůznějším sladkým pokrmům a moučníkům, avšak její místo v medicíně její mnohdy odpírání a zůstává v pozadí pomyslné rivalky brusnice brusinky. Tato velmi léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých zlepšuje zrak, trávení, léčí močové ústrojí, hojí kůži a jak jinak – je to účinný antioxidant. Hojně jsou také vyzdvihovány její dezinfekční účinky.