Hygge, dánský recept na štěstí

To, že jsou Dánové jedni z nejšťastnějších národů světa, není nic nového. Víte však, proč tomu tak je? Může za to prý Hygge (čtěte jako hüke), ryze dánský fenomén, recept na štěstí. Jde o činnost, nebo stav, který možno prezentovat i jako útulno a příjemno.

Jde o koncept myšlení i žití, je to i umění dělat si život příjemným, mít se hezky. Když je v Dánsku označena nějaká situace za hyggeligt, je to absolutní vrchol toho, čeho můžete dosáhnout, co může být. V českém pojetí hygge můžeme spojit s klidem, pohodou, nohama nahoře a v teple. Kolébka tohoto životního stylu se datuje kupodivu až do 19. století a je odvozeno od německého slova hyggia, což znamená myslet nebo se cítit spokojeně. Velmi úzce spjata je i s útulným domovem a jeho příjemnou atmosférou.

O čem je myšlenka Hygge?

Zatímco jsme doposud byli poháněni za honbou za štěstím. Hygge kašle na to být nuceně aktivním a být vždy dokonalým nebo in. Jeho filozofie touží po klidu, zachumlání, pohodě, hřejivém světlu, teplu a příjemném horkém nápoji. Je to o chvíli zastavení, plápolání plaménků svíček, knížky v klíně a nechání čas volně plynout. Učí nás relaxovat a odpočívat. Hygge je proto spojena s pohodlnými křesly anebo gauči, polštáři, teplou dekou, otevřeným ohněm, svíčkami, teplými ponožkami, pohodlným domácím oblečením, pyžamy, oblíbenými hrnky, dobrým jídlem, knihami, filmy a lidmi, které máte nejraději.

Bydlení podle Hygge

Bydlení ve stylu Hygge se nese ve skandinávském stylu. Je spojena s bílou barvou, šedou, barevnými doplňky, přírodninami a pleteninami. V domě se objevuje kámen, kulatý stůl, elegantní svícny, lampy, spousta polštářů, kožešiny a spousta osobních předmětů.

Chcete Hygge blíže poznat a pochopit?

Chcete Hygge blíže poznat a pochopit? Pořiďte si nějakou knihu o Hygge. Regály jsou jimi v současné době doslova přeplněné. Základy jsou velmi dobře a přehledně shrnuty a odprezentovány v knihách Hygge od Marie Tourell Soderbergové a Hygge od Meika Wikinga.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Kartářka Lída - andělské karty

Znamení Beran
Specializace Pomoc v obtížných životních situacích
Zaměření andělské karty, magie

Zeptejte se na Váš osud přímo Vašich andělů. Andělské karty jsou propojením právě s těmito anděli, kteří Vás opatrují a provázejí Vaším životem. Andělé Vám pomáhají splnit životní poslání a úkoly, díky kterým se stáváte lepšími.

Zašlete mi SMS ve tvaru ANDEL datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60

Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 62

Zašlete mi SMS ve tvaru ANDEL datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 62

Moje stránka, otázky a ohlasy

Podobné články

Edward a Lorraine Warrenovi

Edward řečený Ed a Lorraine Rita Warrenová byli snad nejproslulejšími vyšetřovateli paranormálních jevů ve Spojených státech. Dělil je pouhopouhý rok mezi daty jejich narození: Ed přišel na svět v roce 1926, Lorraine v roce 1927. Není vůbec náhodou, že jejich jména jsou spjata s nevýznamnějšími případy strašení. Když se řekne manželé Warrenovi, spojují je pojmy jako je Amityville, Lykantropie neboli přeměna ve vlka, panenka Annabelle, příběh Smurlyovy rodiny či pronásledování rodiny Perronových v Harrisvillu nebo Hrůza v Connecticutu. Ed Warren byl mariňákem a bývalým policistou, stal se samoukem v oblasti démonologie a jako autor vydal několik knih. Působil také jako lektor a přednášel ve svém oboru spolu se svou ženou. Ta byla samozvanou jasnovidkou a úzce spolupracovala se svým manželem. Ed tvrdil, že je schopna navázat spojení s duchy zemřelých, vidí minulost i záblesky z přímé budoucnosti. V roce 1952 založili první Společnost pro psychický výzkum v Nové Anglii (New England society for Psychic Research). Stali se tak předky všech badatelů v oblasti paranormálních jevů a položili základní kámen této disciplíně.